Ny dansk mellemistid fundet ved Trianglen. Opdagelsen er gjort i forbindelse med udgravningerne til ny metrostation ved Trianglen på Østerbro i København.

01-02-2019

Ny mellemistid - Geo så den først!

Ved Trianglen på Østerbro er der de senere år blevet gravet på livet løs for at få plads til en ny metrostation. Men i de mange jordlag har forskere opdaget noget mere usædvanligt end bare sten, grus og sand.

I forbindelse med udgravningen er sporene efter en helt ny og hidtil ukendt mellemistid i Danmark dukket op. Ved at analysere blandt andet aminosyrer, proteiners byggesten, har forskerne kunne konstatere, at den nyopdagede mellemistid fandt sted for omkring 200.000 år siden.

En mellemistid er en varm periode, som den vi lever i nu, mellem to istider. Den nye opdagelse dækker over den i alt femte mellemistid, vi nu kender til fra Danmark.

Det var ingeniørfirmaet Geo, der først borede ved Trianglen og fandt de første indikationer på, at der var spændende jord i vente. Geo fandt nemlig tørvelag omkring 20 meter under overfladen, og det er et typisk tegn på, at der kan gemme sig aflejringer fra et varmt og stabilt fortidsklima.

Forskere er enige om, at indblik i fortidens klima er mere end bare ren fascination. Det kan gøre os klogere på klimaforandringer. Diskussioner om klimaet kan blive mere kvalificerede af, at vi ved, hvordan det har udviklet sig gennem tiden. Mange mener at der aldrig tidligere er sket en opvarmning, så hurtigt som vi ser nu, men når vi ser på aflejringerne, kan vi se, at det ikke er tilfældet. Det betyder ikke, at man ikke skal tage klimaforandringer alvorligt. Blot at de både skal forstås i et kortsigtet og et langsigtet perspektiv.

Se mere om fundet af den nye mellemistid i artiklen på Videnskab.dk

Ny mellemistid.JPG