14-08-2017

Geotekniske og geofysiske undersøgelser for Danmarks næste kystnære havvindmølleparker

Af Geo Kommunikation

LinkedInDel på LinkedIn

Geo påbegyndte i foråret geotekniske og geofysiske undersøgelser til Danmarks næste kystnære havvindmølleparker Vesterhav Nord og Vesterhav Syd, som skal etableres ud for den jyske vestkyst.

Det er Vattenfall, som vandt udbuddet om de to nye kystnære vindmølleparker Vesterhav Nord og Vesterhav Syd, og som har rekvireret Geo. Geo har siden foråret udført geotekniske og geofysiske undersøgelser for de nye kystnære havvindmølleparker, som tilsammen får en effekt på 350 MW. Der er udført detailundersøgelser for de planlagte møllepositioner og for den planlagte kabelføring mellem møllerne og til land.

Første store opgave for GeoExperior

Geo lancerede første i kvartal 2017 boreskibet Freja, i samarbejde med NCT Offshore, med Geo’s nye offshore heave kompenserende boreset-up: GeoExperior. De geotekniske boringer for vindmøllerparkerne ved den jyske vestkyst er GeoExperiors første større opgave siden lanceringen.

”Borearbejdet er udført med Geo’s nye heave kompenserende boreset-up, som har levet op til de forventninger vi havde til boreset-up’et”, fortæller Jens Brink Clausen, Afdelingsleder i Marine Undersøgelser i Geo.

I øjeblikket pågår sidste fase af offshore undersøgelserne, der efterfølges af et større laboratorieprogram udført i Geo’s laboratorie. Alle data og resultater fra de geofysiske- og geotekniske undersøgelser bliver tolket og rapporteret til brug for det videre design af funderingen for de enkelte vindmøller.

 

Kort om Vesterhav Nord og Vesterhav Syd

Vesterhav Nord placeres ud for Thyborøns kyst i to let forskudte rækker, som strækker sig syd mod Lemvig.

Vesterhav Nord får en kapacitet på 180 MW, som fordeles over maksimalt 21 møller – afhængigt af den valgte mølletype. Vindmølleparken får en effekt som svarer til det energiforbrug ca. 180.000 danske husstande anvender årligt.

Vesterhav Syd placeres ud for Søndervig og strækker sig i to rækker ned mod Hvide Sande. Syd-parken bliver på 170 MW svarende til 170.000 danske hustandes årlige elforbrug.

DSC_4919_retouch.jpg