29-06-2017

Erhvervs-ph.d.-studerende Thomas Rye Simonsen vinder formidlingspris

Af Geo Kommunikation

LinkedInDel på LinkedIn

Thomas Rye Simonsen, erhvervs-ph.d.-studerende. i Geo, har vundet en tredjepræmie til erhvervs-ph.d.-foreningens formidlingspris 2017. Opdraget fra erhvervs-ph.d.-foreningen lød på at formidle sit erhvervs-ph.d.-projekt til en bredere målgruppe, og i en form som kan publiceres på videnskab.dk og sciencenordic.com.

Erhvervs-ph.d.-studerende Thomas Rye Simonsen arbejder i Geo på et forskningsprojekt om plastisk ler, som skaber store udfordringer i de områder, hvor undergrunden er fyldt med plastisk ler. Blandt andet i Aarhus, i Lillebælt og ved Femern Bælt giver plastisk ler i undergrunden udfordringer i forbindelse med byggeri.

Formidlingsprisen består af en pengepræmie og muligheden for at få sin artikel publiceret på videnskab.dk og sciencenordic.com.

 

Forskningsprojekt om kvældende ler

Forskningsprojektet ønsker at undersøge hvordan plastisk ler rent faktisk opfører sig og få en bedre forståelse for mekanismerne, frem for kun at arbejde med tilnærmede modeller. Tanken bag projektet er, at udføre fuldskalaforsøg helt ned til 30 meters dybde under byggegruber og ved hjælp af in-situ-målinger monitere undergrunden før, under og efter byggeprocessen, med henblik på den optimale funderingsløsning, så over- og underdimensionering af et byggeri i fremtiden kan undgås.

”Formålet er, at undersøge de mekanismer, der gør, at leret kvælder (dvs. udvider sig) og får bygningerne ovenover til at hæve sig. Når jeg har tilstrækkelig måledata, kan jeg udarbejde modeller, der langt mere præcist kan tage højde for hævningerne, end de modeller vi har til rådighed i dag. Der kan være mange penge at spare, hvis det bliver muligt at få et mere nøjagtigt billede af, hvordan leret opfører sig i virkeligheden, fortæller Thomas Rye Simonsen.

 

Målet er at udbrede kendskabet til geoteknik

For Thomas Rye Simonsen var det med formålet at skabe opmærksomhed i bredere kredse og få sit budskab ud til helt nye målgrupper, at han valgte at indsende sin artikel om plastisk ler til konkurrencen.

”Det er sjældent, at man hører om geoteknik i populærvidenskab, så der er en stor tilfredsstillelse i at kunne formidle problematikken om en jordtype og de problemer den afføder, som de færreste faktisk har hørt om”, forklarer han.

Det er håbet, at forskningsprojektet kan være med til at skabe fokus på vigtigheden af at kende undergrunden. Ikke mindst fordi manglende viden kan vise sig at blive dyrt i forbindelse med byggeri, hvor både over- og underdimensionering af fundering har stor indflydelse på projektøkonomien.

”Jeg håber, at forskningsprojektet – og formidlingsprisen – kan være med til at skabe fokus på geoteknik. Også i forhold til at tiltrække ingeniørstuderende til at kigge i retning af geoteknik, når de skal vælge speciale. Dem er der nemlig stor mangel på!” afslutter Thomas Rye Simonsen.

 

IMG_3233_retouch.jpg

Aarhus Stiftstidende har skrevet et portræt om Thomas Rye Simonsen og hans forskningsprojekt. Læs mere ved at klikke på billedet.